background

Estetik Diş Hekimliği

Pera Diş Polikliniği'nde Estetik Diş Tedavi Fiyatları

Estetik Diş tedavisi fiyatları ve yöntemlerimiz hakkında derinlemesine bilgiyi bu yazımızı inceleyerek bulabilrsiniz. Sorularınız için bizimle iletişime geçebilir fiyatlar ve hizmetlerimiz hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

banner
Herkes mükemmel bir gülümsemeye sahip olmak ister, fakat herkes şanslı olmayabiliyor. Ortodontik tel takması gerekmemiş şanslı insanlardan olduysanız da, dişlerinizde sigara ve kahve gibi alışkanlıklarla oluşan lekeler, kırıklar ve genel kirli bir görünüş ortaya çıkabilmektedir.



Estetik Diş Hekimliği İçin karar almadan önce göz önünde bulundurmanız gerekenler
  • Çoğu estetik diş hekimliği işlemi sigortalar tarafından karşılanmaz.

  • Kullanılan maddeler yok edilemez değildir. Porselen kuronlar, inleyler (dolgular) ve laminateler artık olduklarından çok daha güçlü ve dayanıklılar ama sonsuza dek dayanamazlar. Kırılıp çatlayabilirler veya kullanılan dolgu maddesi zayıflayabilir. Eğer 70 yaşındaysanız restorasyonlarınızın sizden uzun dayanma ihtimali vardır. Ama genç insanların bu işlemi 10-15 yılda bir tekrarlamaları gerekebilir.

  • Gerçekçi olmak önemlidir. Estetik diş hekimliği işlemlerde uzman olan diş hekimleri kullanılan materyalleri çok iyi uyumlandırabilirler, gerçekten etkileyici olabilmeleri için kullanılan maddeleri şekillendirip, parlatabilirler ama ağzınızın şeklini, teninizin rengini veya genel görünüşünüzü değiştiremezler. Diş restorasyonlarının doğal gözükmesi için size uyması gerekir. Estetik diş hekimliği görünüşünüzü geliştirir, olumlu katkıda bulunur ama sizi tamamen değiştirmez. İstisnalar dışında dişlerinizi yaptırdığınızda yepyeni bir siz ve tüm hayatınızın değişmesini beklemeyin. Daha iyi ve rahat hatta etkileyici bir şekilde gülmek sosyal ve iş yaşantınız çok olumlu katkıları olacaktır ama gerçekçi beklentiler içinde olmak gerekir, bu konuda da ne elde edilebileceği ve sınırlar konusunda diş hekiminiz sizi yönlendirecektir.









Smile Design: Cosmetic Dentistry Today

Nowadays, there is a growing interest in gaining a youthful appearance all over the world. This, of course, reflects on our mouth when we smile, and even better, a young and beautiful smile makes our face and us look younger. In recent years, more and more people have become interested in teeth that are smooth, spotless and free of fractures.

Bu, tabii ki yenileme programları yayınlayan televizyon programları sayesinde de ilgi uyandırıyor. Beyazlatma ürünü reklamları gazete, dergi, İnternet ve televizyonlarda çok yaygın olarak görülüyorlar. Gülüş yenileme ve beyazlatma ürünleri hakkında çeşitli makaleler yazılıyor. Bu yüzden insanlar dişlerinin düzgün ve parlak olmalarını istiyorlar. Diş klinikleri tüketici arzına uyarak porselen laminate, diş beyazlatma, amalgam dolgunun beyaz dolguyla (kompozit veya porselen onley) değişmesi gibi çeşitli hizmetler sunuyorlar.

There is no clear figure on how many cosmetic dental treatments are performed annually in the United States. From 1996 to 2010, the number of members of the American Academy of Cosmetic Dentistry doubled to 4700. More than 95% of dentists currently practice whitening, and almost all dentists provide aesthetic services.



Thanks to advances in cosmetic techniques, dentists can repair damaged teeth without using amalgam or gold.

Beautiful Like New

Although dentists have been making aesthetic restorations for years, the materials used, like old composite fillings, can crack and fade over time.

New composite materials and porcelain veneers are much stronger than before and can withstand discoloration much more. 10-20 years ago, people whose teeth were broken either lived like this or used porcelain crown treatment, which was time-consuming and expensive. Although porcelain crown applications are still used in anterior teeth disorders; It is possible to repair minor defects, fractures and damaged teeth with composite filling and match their color to neighboring teeth. In more serious aesthetic problems and in cases where expectations are high, porcelain laminate application gives the highest level of results if all conditions are met.

There are also imaging techniques that enable dentists to design digital smiles on the computer screen. The patient who wants to be treated can see the results before making his decision. Since this imaging technique is relatively new, it may be less common.

Farklı Seçenekler

Aralıklı veya kırığı olan dişler kompozit dolgularla (bonding işlemi olarak da geçmektedir) düzeltilebilir. Örneğin, diş hekiminiz kompozit dolguyla (bonding işlemiyle) hasarlı bölgeyi onarabilir. Bahsedilen kompozit çeşitli renklerde bulunur. Diş hekimi tarafından şekillendirilen kompozit materyali özel mavi halojen ya da led ışık uygulandığında anında sertleşir. Dişinizin orijinal rengini alana kadar zımparalanıp, düzleştirilip, cilalanabilir. Kompozit dolgularda (bonding’te) unutulmaması gereken nokta materyalin esası plastik esaslı bir dolgu malzemesidir, optik ve fiziksel özellikleri ne kadar yükseltilmiş de olsa porselen kadar optik özellikleri yüksek ve dirençli bir materyal değildir, en büyük avantajı daha az diş dokusuna dokunulabilmesi ve küçük alanlara uygulanabilmesidir.

En popüler estetik diş tedavileri, ön dişlere kompozit dolgu (bonding) , diş beyazlatma ve porselen laminate venerlerdir.

Adeziv diş hekimliğindeki (tıbbi yapıştırıcılardaki) gelişmelerle çoğu tedavi, artık dişin mine bölgesi daha az kesilerek yapılmaktadır. Eski diş malzemeleri dişin şekli kadar yerlerine oturduklarından diş hekimleri yapılan restorasyonun oturması için minesinden daha fazla kesiyorlardı. Fakat bugün kullanılan yapıştırıcılar çok daha güçlü olduklarından dişin yüzeyine fazla işlem yapılmadan kullanılabiliyorlar hatta tam tersine ne kadar kaliteli ve bol diş minesine yapışma sağlanırsa o kadar yüksek oranda direnç ve estetik elde edilmektedir, bu noktada ağız ve diş yapısı uygunsa hiç hazırlık yapmadan ``prepless`` uygulanabilen estetik diş hekimliği tedavileri mevcuttur.

İhtiyacınıza göre yapılabilecek bir çok estetik tedavi vardır. Örneğin:

  • Lekeli veya rengi solmuş dişler:
  • Kırıklar: Bu bölgeler kompozit denilen diş rengi materyalle (bonding) doldurulabilir. Kompozitin rengi dişinize uydurulabilir ve düzleştirilip cilalandığında çevre yüzeylerle aynı renge sahip olur.
  • Çürükler veya Çatlaklar: Arka dişler için amalgam dolgu iyi bir çözüm olsa da çoğu insan gülümsediklerinde ağızlarında metal gözükmesini istemezler. Ayrıca estetik kaygılar dışında amalgamın içindeki civa solunması ve ağızda sürekli bulunması açısından da bir çok risk ve soru işaretini beraberinde getirmektedir, bir çok ülkede ve Amerika’da bazı eyaletlerde amalgam kullanımı yasaklanmıştır, amalgamın global olarak kaldırılması şu an için düşünülemez ama daha iyisine ulaşma imkanı olanlar için doğru bir teknik ve uygulama ile yapılan kompozit dolgular, porselen onleyler veya kuronlar daha iyi alternatiflerdir. Bu dolgular kırık ve çatlakları doldurmak için kullanılır. Bazı diş renginde olan dolgular çürük temizlendikten sonra direkt olarak kaviteye uygulanarak yapılır bunlar kompozit vb dolgu malzemeleridir, diğerleri ise daha büyük kavite ve diş eksikliklerinde hasta ağzından ölçü alınıp laboratuvarda yapılarak yerlerine yapıştırılırlar.
  • Eşit olmayan dişler:
  • Dişler arası boşluk: Dişler arasındaki küçük boşluklar kompozit dolgu maddesi (bonding ile) kullanılarak kapatılabilirler. Daha büyük açıklıklar için diş hekimleri porselen kuron veya laminate tavsiye ederler. Porselen laminateler (yaprak porselenler) en pahalı kozmetik tedavilerdendir. Ultra ince porselenden yapılan laminate dişin önüne yapışarak yepyeni bir görüntü verir. Diş hekimi, boşlukların düzeltilmesi için sizi ortodontiste yönlendirebilir. Boşlukları doldurmak için kullanılan yöntem istediğiniz görüntüye bağlıdır. Bazı insanlar boşlukları önemsemezler. Bazıları ise bunların çok farkında olup düzeltilmelerini isterler. Siz ve diş hekiminiz en iyi tedaviyi seçebilirsiniz. Bazı durumlarda en iyisi, tedavi yapmamak bazen ise kompozit dolgu (bonding), porselen laminate ve ortodontiste danışmaktır.
  • Kırık veya çarpık diş: Eğer bir diş kırıksa veya yapısal olarak zayıfsa, porselen kuron ile restore edilmesi gerekebilir. Bugün ön dişlerde kullanılan kuronlar tam seramik materyallerden yapılıp iyi bir işçilikle gerçeğine çok benzerler. Kuron tam seramik veya metal seramik olabilir. İki kuron da gayet iyi sonuçlar vermektedir. Hangisinin kullanılacağı size ve diş hekiminize bağlıdır. Metal altyapılı olanlar arka bölgelerde fonksiyonel ve uyum anlamında iyi sonuç verseler de ön dişlerin olduğu bölgede hem estetik hem de diş etlerinin metal rengiyle renkleşmesinden dolayı ilk tercih olarak daha az tercih edilmelidirler.
Diş bozukluklarını düzeltmek için kullanılan teknikler çeşitlidir. Tedaviye başlamadan önce geri dönüş olmadığı için iyice düşünülerek karar verilmelidir.

Daha Beyaz Dişler İçin Neler Yapılabilir?

Parlak bir gülüşünüz olması için mükemmel dişlerle doğmuş olmanız gerekmez. Dişleriniz düzgün ama renkleri sarı veya zamanla sigara, çay, kahve gibi renklendirici gıdalarla sararmışsa diş beyazlatma işlemi diş rengini açmak için ideal bir yöntemdir. Diş beyazlatma denilen yöntemle zamanla ortaya çıkan renk solmalarını ve lekeleri uzaklaştırmak mümkündür.

Sıkça Sorulan Sorular

Çoğu zaman evet, ama her zaman değil. Dış lekeler önce diş hekiminin yapacağı mekanik bir diş taşı temizliği sonrasında da evde veya diş hekimi yardımıyla ofis tipi beyazlatma işlemiyle çıkartılabilir. Bu tarz lekeler genelde dişin dış yüzeyindeki kahve, çay, sigara, kırmızı şarap veya bazen sos gibi leke bırakıcı gıdalardan kaynaklanabilir.

Eğer dişin iç yapısı sararır veya kararırsa (iç lekeler), lekenin çıkması daha zor, hatta bazı durumlarda imkansızdır. Örneğin tetrasiklin (antibiyotik) 8 yaş altı çocuklar ve hamileliğinin son yarısında kullanıldığında iç lekelere yol açabilir. Bu lekeler beyazlatmayla çıkmayabilirler.

Diş gelişimi sırasında fluorid‘e aşırı maruz kalmaktan kaynaklanan fluorozis durumunda lekeler her zaman başarıyla temizlenemez. Genelde beyaz çizgiler ve noktalara sebep olan hafif ve orta derecede fluoroziste beyazlatma yöntemleriyle lekeler daha az görünür hale getirilebilir. Ama gri veya siyah noktacıklara yol açan ciddi fluorosis örneklerinde beyazlatma işe yaramaz.

Eğer lekeler dişin sinirlerinin hasarından kaynaklanıyorsa, kalıcı lekeleri önlemek için kanal tedavisi gerekebilir. Tedavi yapılsa bile diş grileşip, kararabilir. Eğer dış beyazlatma işe yaramazsa dişin iç tarafında beyazlatma işlemi uygulanabilir (iç beyazlatma) veya dişin dış yüzeyine porselen kuron yapılabilir.

Diğer bir leke kaynağı yaşla alakalıdır. Yaşlandığımızda dişin iç tabakası olan dentin sararmaya başlar. Dış yüzey inceldikçe bu sarılık gözükmeye başlar.

Normalde beyazlatma ile en kolay çıkan lekeler sarı lekelerdir. Yaşlılıkla oluşan sarılıklar genç yaşlarda olanlara göre daha zor çıkar ve inatçıdırlar. Gri ve siyah lekelerin çıkması daha zordur. Genelde yeni oluşmuş lekeler, bir süredir dişinizde olanlardan daha kolay temizlenir.

Eğer dişinizi profesyonelce evde veya klinikte beyazlatıyorsanız 4-5 tona kadar beyazlatabilirsiniz. Eğer eczaneden, internetten alınan ürünleri kullanıyorsanız, güvenli, etkili olduğundan emin olarak araştırarak seçiniz. Bu ürünler profesyonel tedavi kadar iyi sonuçlar veremezler. Aşırı kullanım dişlerinize zarar verebilir. Çok önemli bir noktada diş beyazlatma öncesi dişlerin bazı tedavi ve koruma işlemlerine ihtiyaçları var ve bunlar bir diş hekimi tarafından uygulanmadan siz diş beyazlatıcı uygularsanız dişinizin sinirlerinin etkileneceği şekilde kalıcı hasarlara yol açabilirsiniz.

Son yıllarda daha parlak ve beyaz dişler revaçtalar. Bir kaç yıl öncesine kadar popüler olan renk tonları bile şu an beğenilenlerin yanında soluk kalıyorlar.

Dişinizi beyazlatmaya karar verdiğinizde önemli olan dişinizin ne kadar beyazlayacağıdır, bu noktada diş hekiminiz dişlerinizin yeterli beyazladığına karar verirse işlemi orada bırakmak ve çok sık tekrarlamamak sağlıklı olanıdır. Alışkanlıklarınızın dişinizin beyazlığını etkileyeceğini unutmayın. Sigara, kahve ve çay içmeyen insanların diş beyazlığı içenlere kıyasla çok daha uzun süre beyaz kalacaklardır. İstediğiniz renk tonunu korumak için zaman zaman ufak müdahaleler gerekebilir ve bu profesyonel biri tarafından yapılmalıdır.

Hayır. Çevredeki dişlere uyum sağlayabilmesi için bir veya birkaç dişi de beyazlatmak mümkündür. Fakat bu profesyonel biri tarafından yapılmalıdır.

Kanal tedavisi yapılan bir diş karardığında, içten beyazlatılabilir. Bu durumda, dişin ortası temizlenir ve beyazlatıcıya batırılmış bir pamuk top boşluğa yerleştirilir. Bir hafta yerinde kaldıktan sonra yenisiyle değiştirilerek, diş beyazlayıncaya kadar devam eder.

Dişinizi beyazlatmakta etkili olabilecek çeşitli ürünler eczanelerde bulunabilirler. Evde kullanılan setlerde beyazlatıcı yoğunluğu az olduğundan iyi sonuçlar almak için bir kaç hafta kullanım gerekir. Eczaneden alınabilen beyazlatıcılar, klinikte tedaviden daha ucuz olmalarına rağmen, en ideal yöntem değillerdir. Bazı setlerin içinden dişinize tam oturmayan kalıplar çıkar. Böylece dişinizin bazı bölümlerine beyazlatıcı temas ederken, bazı bölümlerine etmeyebilir. Bu yüzden dengesiz beyazlayabilirler. Beyazlatıcı aynı zamanda ağza tam oturmayan kalıptan taşarak yumuşak doku ve diş eti hassasiyetine yol açabilir ve daha da risklisi yutulabilirler, diş beyazlatıcı ürünlerin yutulması sağlıklı değildir.

Eğer eczaneden alınacak ürünleri kullanacaksanız önce diş hekiminize danışmalısınız. Diş hekimi size tavsiye vermekle beraber en etkili sonuçları alabilmeniz için ağzınıza tam oturacak bir kalıp da yapabilir.

Beyazlatıcılı diş macunları dişin temiz kalmasını, dolayısıyla daha beyaz gözükmesini sağlar ama güçlü beyazlatma etkisi olan diş macunları bu etkiyi aşındırmayla sağlarlar. Dişin dış yüzeyine aşınma uygulayınca yeni tabaka daha beyaz gözükür fakat zamanla dişler parlaklığını kaybeder. Bu uzun dönemde dişlerinizin parlaklıklarını kaybetmesine ve sürekli olarak daha çabuk değiştirmelerine yol açar.

Bu diş macunları gerçekte dişinizi doğrudan beyazlatma miktarı düşüktür ve lekelerin dişinizde oluşmasını engellerler. Sonuç almak uzun sürer ve çok görsel bir etki oluşmayabilir. Beyazlatıcı diş macunları klinikte veya evde uygulanan beyazlatmanın etkisini korumak için kullanılırlar.

Beyazlatıcı diş macunu seçmeden önce ürünün içeriğine bakmak gerekir. Bazı diş macunlarında daha az aşındırıcı bulunur ve tavsiye için diş hekiminize başvurabilirsiniz.

Ofis tipi diş beyazlatma işlemi daha maliyetli ev tipi diş beyazlatma işlemi ise daha uygundur. Fiyatlar uygulanan materyal ve süreye göre değişir. Bu konuda diş hekiminize danışmanız doğru olacaktır.

Eğer ağız hijyeninize dikkat ederseniz, bir yıl ile iki yıl arası dayanır. Sigara, çay ve kahve tüketimini azaltarak etkiyi uzatabilirsiniz. Özellikle işlem yapıldıktan sonra ilk iki hafta rengin uzun süre kalması açısından önemlidir. Bu süre içinde renklendirici gıda ve alışkanlıklara olabildiğince dikkat etmek uzun dönemdeki kalıcılığı güçlendirecektir.

Tedaviyi zorlaştırsa bile, hayır. Diş beyazlatmada kullanılan beyazlatıcılar, diş rengi dolguları çok fazla etkilemezler. Diş beyazlatma sonrası bu bölgeler çevredeki diğer dişlerden daha koyu görünebilirler. Ama bazen kullanılan dolgu doğal dişten daha beyaz olabilir. Bu durumlarda beyazlatılmış dişler dolgulu dişle renk olarak uyum sağlayacaktır. Eğer dolgulu veya tedavi görmüş dişiniz komşu dişlerden daha koyu renkteyse diş hekiminiz kompozit dolgu (bonding) ile dişinizi komşu dişlerle aynı renk yapabilir.

Daha önceden yapılmış olan porselen kuronunuz varsa bunun için de aynı şey geçerlidir, dişleriniz restorasyonla aynı renge geldiyse kalabilir fakat porselen diş koyu kaldıysa bu durumda değiştirilmesi gerekir.

Bunun da iki ayrı işleme ve iki ayrı maliyete yol açacağını bilmeniz lazım, ön dişlerinizde dolgular yapılmışsa veya porselen kuronunuz varsa diş hekiminizle sürecin sonrasını netleştirmeniz, önceden plan yapmanız gerekir.

Diş beyazlatma işlemi “bir diş hekimi kontrolünde” ve “doğru bir şekilde” uygulandığında kalıcı bir yan etki olması zordur. Fakat bazı hastalar beyazlatma sonrası diş hassasiyeti ve diş eti tahrişi yaşarlar. Bu hassasiyet kalsiyum içeren veya fluoridli içeren jelle azaltılabilmesine rağmen çoğu insan gerek duymaz. Hassasiyet beyazlatma sonrası 1-2 günde geçer.

Diş etlerinin tahrişi genelde eczanelerden alınan kitlerde, beyazlatıcının kalıbın dışına taşmasından dolayı görülür.

Hamilelik süresinde etkisi bilinmediğinden, hamile kadınların beyazlatma yaptırmamaları tavsiye edilir. Çocuklar için de çok özel şartlar dışında yapılması uygun değildir.