background

Pedodonti (Çocuk Dişleri)

Çocuk diş hekimliğinde oral muayene, diş çekimi, dolgu, kanal tedavisi, florür uygulaması ve fissür örtücü tedavilerini içerir.

Pera Diş Polikliniği'nde Perodonti Fiyatları

Pedodonti tedavisi fiyatları hakkında derinlemesine bilgiyi bu yazımızı inceleyerek bulabilrsiniz. Sorularınız için bizimle iletişime geçebilir fiyatlar ve hizmetlerimiz hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

banner

Pedodonti, çocuk diş hekimliği de olarak bilinen 0-16 yaş arasındaki çocukları kapsayan alan olarak adlandırılır. Yetişkin ve çocuk dişleri farklı yapılara sahip olduğu için farklı tedavilerin düzenlenmesi gerekir. Bu nedenle çocuğunuzun ağız ve diş sağlığını korumak için düzenli olarak uzman bir diş hekimi tarafından muayene edilmesi önerilir.

Pedodonti Muayenesi

Pedodonti muayenesi kapsamında, çocukların süt dişlerinin ve kalıcı dişlerinin korunması sağlanır. Özellikle biberon çürüğü olarak da bilinen erken dönem bebeklik çürüğünün teşhisi ve tedavisi için bu muayene önerilir.

Tedavinin yanı sıra pedodonti uygulamaları kapsamında koruyucu önlemler de alınmaktadır. Böylelikle çocuğun kalıcı dişlerinin daha sağlıklı ve estetik bir şekilde çıkması desteklenir. Süt dişleri, çocukluk döneminde oldukça önemli olduğu için düzenli muayenelerle çocuğunuzun süt dişlerinin sağlığının korunması önemli bir hal alabilmektedir.

Yaş Grubuna göre Pedodonti Tedavileri

Diş hekimi tarafından yapılan muayenenin ardından, çocuğun yaş gurubuna ve diş gelişimine göre en uygun tedavi düzenlenir. 0-16 yaş gibi geniş bir aralığı kapsadığı için her yaş grubuna uygun tedavi planlaması yapılır. İlk çocukluk döneminde süt dişleri korunurken ilerleyen yaşlarda ortodonti tedavileriyle diş ve çenede oluşan yapısal bozukluklar giderilir.

Kanal Tedavisi

Çocukların kalıcı dişleri çıktıktan sonra yani 10-12 yaş ve sonrasında da diş hekimini düzenli olarak ziyaret etmesi gerekiyor. Diş tedavisinin durumuna göre ve çocuğun yapısına göre, 16 yaşına kadar çocuk dişi tedavisi uygulanır. Bazı durumlarda kalıcı dişlere kanal tedavisi de yapmak gerekir. Diş hekimi muayenesi, çocuğunuza en uygun diş tedavisinin belirlenmesini sağlar.

Sıkça Sorulan Sorular

İlk dişlerin sürmesi yaklaşık 6 aylık iken alt dişler ile başlar. 3 yaş civarında bütün dişler tamamlanır ve ağızda 20 adet diş olması beklenir.

Bebeklerde diş sürme zamanında genetik faktör önemlidir. Altta yatan başka bir hastalık yoksa sağlıklı bebeklerin dişlerinin erken ya da geç çıkması bir problem teşkil etmez.

Dişlerin geç çıkması genellikle prematüre doğum, düşük doğum ağırlığı ya da düşük D vitamini seviyesiyle ilgilidir. 18 aylık bir bebeğin süt dişleri hala sürmemişse diş hekimine muayeneye gitmesi önerilir. Süt dişlerini geç çıkaran bebeklerin daimi dişlerini de geç çıkarması beklenir.

Bebeklerde dişlerin erken çıkması durumunda, ağız bakımı daha zor olacağından diş çürüğü riski nispeten artmaktadır. Dişler ilk çıktığında ve sonrasında düzenli aralılarla diş hekimi muayenesi gerekmektir.